Fra Valentí Serra de Manresa: «Moltes persones ja no coneixen l’arrel de les nostres tradicions»
El nou llibre «Passió per la Setmana Santa», del religiós caputxí, ens descriu les tradicions populars i religioses entorn a la Setmana Santa a Catalunya

¿Com eren les crucifixions del món romà? ¿I les representacions dramatitzades de Setmana Santa? A part de la mona de Pasqua, quines altres receptes són pròpies d’aquestes dates? Totes les respostes es troben en la darrera publicació del frare caputxí Valentí Serra de Manresa, titulat «Passió per la Setmana Santa. Festes i Tradicions». Es tracta d’un nou títol de la Col·lecció de l’Ermità que seguint la línia dels seus antecessors aporta idees inèdites i poc conegudes, en aquest cas centrades en aquest temps litúrgic.
«El llibre va dirigit tothom que vulgui conèixer el sentit dels dies més importants de l’any». Així ho explica el mateix autor, el qual sosté, que és “una petita enciclopèdia on s’hi troba tot allò que necessitem saber per entrar a fons en la Setmana Santa”.
Tresor oblidat
El caputxí explica que l’impacte que ha tingut la Passió de Crist sobre la cultura, a Catalunya, és immensa. Això es tradueix que arreu del territori s’han realitzat tota mena de processons, obres de teatre i altres expressions populars. Fra Valentí, però, assenyala que a causa de la secularització de la societat, avui dia la majoria d’aquestes han quedat en l’oblit i que «moltes persones ja no coneixen l’arrel de les nostres tradicions». En la mateixa línia, apunta que existeixen vint indrets diferents on es fan representacions de la Passió.
Entre d’altres curiositats, el llibre, també fa un repàs ampli de la gastronomia típica durant aquestes dates. Més enllà, de la reconeguda mona de pasqua, l’autor posa damunt la taula altres plats poc coneguts per a molts, però, que sempre s’han degustat durant la Setmana Santa. Alguns que detalla Fra Valentí són: els bunyols de la Quaresma, els panadons d’espinacs, el guisat de cigrons o fesols amb congre, etc.
D’altre banda, el llibre està estructurat en quatre grans capítols: la passió de Crist, la litúrgia, les processons i les expressions culturals i la gastronomia; tot això en el context de la Setmana Santa. També, l’obra del autor, aporta al lector recursos, com ara, un munt d’il·lustracions molt característiques, entre les quals, destaca un mapa amb totes les representacions de la Passió que se celebren a Catalunya.
Un consell
Per últim, el religiós i sacerdot anima que, ara que comença la Setmana Santa, «no deixem al Senyor sol i que l’acompanyem al calvari». També, insisteix a escoltar «la seva última paraula pronunciada en el silenci a través dels llavis de la ferida produïda per la llançada, i que travessant els segles aquesta última paraula ens parla del seu amor misericordiós».